fbpx
esecos logga

Det behöver du veta om E-handelslagen

Det behöver du veta om E-handelslagen

Det här är ett blogginlägg från oss på Eseco. Har du frågor eller funderingar kring lagar och regelverk rekommenderar vi Konsumentverket samt Verksamt.se.

Sälj korrekt genom att ha koll på regelverket

Att driva en e-handel innebär att hålla koll på en mängd saker. Bland annat handel, IT och ekonomi men kanske framförallt alla regelverk som är kopplade till försäljning på nätet.

Beroende på vad och var ni säljer och marknadsför er kan lagarna bli en mindre lagbok, men för er som vill få en uppfräschning av grunderna så har vi sammanställt en artikel på hur man säljer korrekt på internet – med avstamp i E-handelslagen och LOD (Lagen om distansavtal).

Vilka lagar gäller?

E-handelslagen täcker in all försäljning av varor och tjänster på internet. Lagen inkluderar även marknadsföring på nätet och tjänster som finansieras via reklamintäkter.

Lagen om distansavtal innefattar all försäljning som sker på distans och utanför affärslokaler, exempelvis via internet, tv-shop, telefonförsäljning eller homeparty.

Utöver dessa två finns det såklart en uppsjö av lagar och regelverk som ni måste följa. Bland annat konsumentköpslagen, avtalsvillkorslagen och marknadsföringslagen. Vi kommer grotta ner oss i de två ovan som behandlar själva försäljningen online – vill du läsa mer om de övriga kan vi tipsa om konsumentverkets sida för företag.

Krav på information

Kontaktuppgifter. Namn, organisationsnummer, adress och e-postadress måste finnas tillgängligt på hemsidan eller webshopen.

Prisinformation. Det ska vara tydlig och korrekt information om priser på samtliga varor och tjänster. Om det tillkommer skatt och fraktkostnader ska det också vara utskrivet på ett tydligt sätt.

Ångerrätt. Konsumenten har enligt lag 14 dagar på sig att ångra sitt köp och det är upp till er som verksamhet att lämna information om förutsättningarna för ångerrätten, rätten till reklamation samt ångerblanketten.

Krav på beställningsprocessen

  • Det ska finnas tekniska hjälpmedel som gör det möjligt för kunden att upptäcka och korrigera inmatningsfel innan beställningen görs.
  • Det måste framgå vilka språk som kunden kan göra en beställning på.
  • En beställningsbekräftelse måste skickas till kunden via e-post direkt när ordern är lagd, utan dröjsmål.
  • Alla avtalsvillkor som rör själva beställningen ska vara lättillgängliga och möjliga för kunden att enkelt spara ner.

Håll er uppdaterade

E-handelslagen och Lagen om distansavtal är de två grundläggande regelverken att hålla koll på, men visste du att det finns en mängd andra som också ska följas? Oavsett om ni precis startat en webshop eller har drivit e-handel i 10 år så är det viktigt att hålla koll på branschens snabba svängar och se över sin webshop då och då. Många lagar är lätta och går snabbt att checka av, såsom att skriva korrekt kontaktuppgifter och prisinformation, medan vissa andra kräver större lösningar och tar därmed längre tid att implementera.

En kvinna och en man sitter vid en laptop

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Fördelarna med att integrera ert POS med ERP – 5 anledningar att koppla samman systemen

Fördelarna med att integrera ert POS med ERP – 5 anledningar att koppla samman systemen

För de som säljer via både webshop och fysisk butik, är det vitalt att POS-systemet (Point of Sales) och ERP-systemet…
Vikten av att skapa en skalbar strategi för er e-handelslogistik

Vikten av att skapa en skalbar strategi för er e-handelslogistik

I det här blogginlägget ska vi därför gå igenom lite tips och “best practice” för hur ni skapar en skalbar…
Intervju med Esecos VD Maria

Intervju med Esecos VD Maria

Vad som började som ett sommarjobb har slutat med mångårig erfarenhet av e-handelsbranschen för Esecos VD Maria Arvidsson.
Håll era kundregister aktuella med Iper

Håll era kundregister aktuella med Iper

Nu har vårt affärssystem Nemo stöd för adresstvätt för norska kunder via företaget Iper. På så sätt slipper ni felaktiga…

Vi vet hur e-handel ska fungera när den fungerar som bäst, helt enkelt.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Lösningar

Eseco

©Eseco System AB [#this year :%Y]

 Jörgen Kocksgatan 4 • 211 20 Malmö • +46 40 636 20 60 • info@eseco.se

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner