fbpx
esecos logga

Hur används Bitcoins och Blockchain inom e-handeln?

Hur används Bitcoins och Blockchain inom e-handeln?

Bitcoins som säker valuta?

För ganska exakt ett år sedan, lanserade vi betalning med Bitcoins i vårt affärssystem Nemo. Bitcoin överlag infördes dock redan år 2009 och har, likt världen runt omkring sig, utvecklats under åren.

I den digitaliserade världen vi lever i idag, är möjligheten att skicka meddelanden och information stor – och snabbt ska det gå. Det stora problemet som Bitcoin var lösningen på, var att pengar på nätet blir till enkel digital information, som lätt går att kopiera. Bitcoin däremot går inte att kopieras – och inga mellanhänder behövs för transaktionerna.

Men vad är egentligen en Bitcoin?

Det enkla svaret på frågan är att det är en kryptovaluta. Men för många säger det svaret egentligen inte så mycket.

Det som många ser som fördelen med Bitcoin är helt enkelt dess förmåga att skicka pengar som krypterad information. Inga banker, företag eller stater har någon kontroll alls över transaktionerna eller pengarna som färdas mellan anonyma parterna. Detta “objektiva” sätt att utföra transaktioner på, förstärks av att det inte förlitar sig på någon central utfärdare, exempelvis en centralbank, och är på så sätt skyddat från politisk påverkan.

Idag (Augusti 2020) motsvarar 1 bitcoin 98 459 svenska kronor. Anledningen till det dyra priset är begränsningen på antalet bitcoins. Det kommer bara finnas totalt 21 miljoner bitcoins i världen, och i kombination med en hög efterfrågan blir resultatet ett högt pris per enhet. När du köper en bitcoin behöver du dock inte köpa en hel, utan kan köpa så lite som 0,00000001 bitcoin, eller som det också heter, 1 “satoshi”. Vill du läsa mer om hur Bitcoins fungerar, skapas och krypteras kan du klicka dig vidare hit.

Citat om bitcoins

Hur använder jag Bitcoins?

Att ta betalt eller betala med bitcoins är i praktiken inte svårare än att betala med ett betalkort. Genom en plånboksapplikation på en smartphone eller dator skriver man in mottagarens adress och beloppet man vill överföra, eller scanna en QR-kod som genereras vid betaltillfället.

Det enda som faktiskt gör det svårt att betala med bitcoins för en privatperson är egentligen faktumet att inte så många företag är kopplade till det.

Framtiden för bitcoins och e-handlare

I Sverige idag är det fortfarande relativt ovanligt att handla med bitcoins. Det är inte många företag som man, som privatperson, kommer i kontakt med på en daglig basis som är kopplade till bitcoinbetalning. Däremot finns det absolut en chans att det fortsätter växa, och tar sig hos fler företag som betallösning.

Att ta betalt med bitcoins kan ha sina specifika fördelar, som att man slipper de avgifter som tas ut av bankerna vid normal kortbetalning. Det finns dock sedan andra avgifter man kan stöta på om man sedan vill växla sina bitcoins till traditionell valuta, eller behöver få transaktionen överförd och klar snabbt. Transaktionsavgifter är nämligen valfria vad gäller betalning med bitcoins, men då får man även vara beredd på att det tar lite längre tid. Sammanfattningsvis är Bitcoin en valuta som inte styrs av en centralbank eller annan instans, utan enbart av parterna själva.

Här finns en lista över svenska butiker som använder Bitoins som betallösning. Vi på Eseco har möjlighet att koppla våra kunder till bitcoinbetalning. Är du intresserad så hör av dig till oss!

Fördelar

  • Inga mellanhänder! Det innebär att exempelvis inga banker kan ta ut några avgifter eller liknande, utan istället sker transaktionerna direkt från person till person.
  • Går inte att förfalska, och hittills under dessa 11 åren har ingen lyckats hacka nätverket – vilket gör det säkert som betalsätt.

Nackdelar

  • På grund av kryptering och anonymiteten så är det svårt att spåra vilket underlättar för kriminella att ta betalt för kriminella aktiviteter och pengatvätt.
  • Kraftiga svängningar och osäkra vinster; den som gör vinst ena veckan kan förlora nästa.

Vill du veta mer?

Vårt fokus ligger på att skapa smarta system som sparar tid och pengar för användaren, genom att eliminera dubbelt arbete och ineffektiv hantering.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Framgångsrik användarvänlighet med Partnersense

Framgångsrik användarvänlighet med Partnersense

Vi pratar med vår samarbetspartner Partnersense om hur e-handeln ser ut idag och hur e-handlare kan optimera sin konverteringsgrad på…
Effektiva Strategier för Merförsäljning på din Webshop

Effektiva Strategier för Merförsäljning på din Webshop

Med merförsäljning kan du både öka det genomsnittliga ordervärdet och förbättra kundupplevelsen. Här samlar vi några beprövade strategier!
Omnikanal vs Multikanal: Skapa en Sömlös Kundupplevelse i E-handeln

Omnikanal vs Multikanal: Skapa en Sömlös Kundupplevelse i E-handeln

Som e-handlare är det viktigt att förstå skillnaden mellan omnikanal- och multikanalstrategi och hur man använder dessa för att skapa…
Hur du Minskar Returgraden på din Webshop

Hur du Minskar Returgraden på din Webshop

Förståelsen och hanteringen av dina returer är avgörande för att säkerställa en effektiv och lönsam webshop. Såhär kan du säkerställa…

Vi vet hur e-handel ska fungera när den fungerar som bäst, helt enkelt.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Lösningar

Eseco

©Eseco System AB [#this year :%Y]

 Jörgen Kocksgatan 4 • 211 20 Malmö • +46 40 636 20 60 • info@eseco.se

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner