5 tips för en God (ehandels) Jul

2020-12-02

I söndags var det första advent. Om man bara blundar kan man nästan höra bjällrorna i “Jingle Bells”, känna doften av brända mandlar och se hur det glimrar från julstjärnor i alla fönster. Årets jul närmar sig och trots att det verkar bli en annorlunda sådan, med rådande omständigheter, är det onekligen en högtid med ett nästan magiskt skimmer runt omkring sig.

Svenskarna förväntas handla julklappar på nätet för 10,6 miljarder kronor i år. Det är fantastiska siffror för e-handlare, som även de ser positivt på julen. 2019 var det nämligen 51% av e-handlarna som ansåg att julhandeln är viktig för deras försäljning, och vi gissar på att minst lika många i år.

Med detta sagt är det kanske inte alltid så lätt att hitta inspiration inför julsäsongen varje år. Vi har därför här nedan samlat ihop hela 5 stycken tips för en riktigt god (e-handels) jul!

1. Digital julkalender

Vi är säkert många som minns lyckan som barn av att öppna en lucka varje dag i december. Om det så bara var en chokladkalender. Bara faktumet att det var något nytt som väntade bakom varje lucka var magiskt!

Idag är julkalendrar ett koncept som växt sig stort även bland vuxna. Dels de fysiska julkalendrarna som säljer som smör redan i oktober (till exempel Lykos julkalender som sålde slut på två dagar), dels de digitala julkalendrarna som ger kunderna ett nytt erbjudande per dag. Med dessa digitala julkalendrarna kan ni välja ut 24 produkter som alla tidsbegränsat är nedsatta under ett dygn. Det ökar inte bara intresset för de nedsatta varorna - utan om en kund köper en produkt nedsatt, kanske de blir sugna på att köpa igen från just er.

Har ni inte hunnit haka på 24-dagars-kalendern? Varför inte bara ha lucköppning de sista 7 dagarna innan julafton, som en minikalender med extra bra priser?

2. (Coronavänlig) leverans innan julafton

Detta må vara det mest populära erbjudandet att skylta med i juletid. Det är även det som kan orsaka flest sura miner om det inte uppfylls. Se därför till att ha en öppen kommunikation med era leverantörer och distributörer under hela december. Räkna även ut ett sista datum för beställning för att leveransen ska hinna komma fram innan den 24:e, och kommunicera ut detta noga till kunderna.

Under rådande coronapandemi är det dessutom viktigt att ha era kunders önskemål i beaktning. Är det många kunder som vill ha paketet hemskickat istället för till ombud? Då kanske det är värt att hitta en lösning för att inte riskera att tappa dem som kunder.

3. Ju fler desto bättre

Var det en stressig jul förra året? Försäljningen brukar generellt gå upp rätt kraftigt hos e-handlare under december, vilket, i kombination med löften om leveranser innan jul, kan medföra en julstress som påverkar hela er verksamhet. Var därför uppmärksam om ni behöver ta in extra personal under julen (även efter den 24:e). Ibland är det bara ett par extra händer som behövs för att undvika onödig stress när ni ska packa, plocka eller hantera returer.

4. Var extra snäll

Det sägs ju att pepparkakor gör alla snällare, eller? Att skapa sig en bra relation till sina kunder är alltid viktigt, men det är kanske framförallt under julen som folk uppskattar det där lilla extra. Se över om ni kan göra något extra snällt för era kunder i jul. Kanske kan ni skicka med en julhälsning, ett produktprov eller erbjuda inslagning av vissa produkter?

Visa lite extra kärlek till era kunder under julen och chansen är större att ni får en återkommande kund även nästa år!

5. Fotspår i snön?

Följ era kunders digitala fotspår! Använd den informationen som era besökare lämnar efter sig genom att följa hur de rört sig mellan sidorna. Det populära verktyget Google Analytics är både gratis och effektivt. Genom deras vyer kan du bland annat se hur besökarna rör sig på webshopen och vilka produkter som det går bäst eller sämst för. På så sätt har ni ett bra underlag för nästa års julkampanj samt kan vara flexibla och optimera webshopen även i realtid om ni är uppmärksamma.

Vill ni ha fler tips inför julhandeln? Förra året skrev vi ett blogginlägg med 5 tips på hur ni kan behålla kundnöjdheten i juletider.

bild på kvinna som sitter vid laptop
Den 1 maj 2022 började en ny konsumentköplag att gälla. Den innebär framförallt ett förstärkt konsumentskydd samt tillägg för att även täcka in digitala varor och tjänster. Två månader senare föreslås fler lagändringar att träda i kraft - allt för att modernisera och utveckla det befintliga konsumentskyddet.
Kvinna som arbetar vid en laptop
Vi skrev för ett tag sedan om att använda sig av RFM för att utvärdera era kunders lojalitet och köpbeteende. Genom att identifiera de olika kundsegmenten får ni en övergripande bild över hur ni ligger till med lojala och återkommande kunder - men hur går ni sedan vidare?
Vikten av kundernas lojalitet är något som är svårt att understryka tillräckligt när det kommer till e-handel. Med lojala kunder får ni inte bara en ökad inkomst utan bygger även ett starkare varumärke.
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
E-bok från Eseco
Tid är pengar, brukar man säga. Oavsett finanserna är tid en oerhört dyrbar faktor för många företagare i allmänhet - och för e-handlare i synnerhet. Här har vi därför en e-bok med tidssparande tips till dig som vill effektivisera din verksamhet.
Välj rätt Product Information Management
PIM står för Product Information Management och innebär ett system som styr över all produktinformation. Allt från produktbeskrivningar och bilder till attribut och tekniska specifikationer.
hantera returerna korrekt och effektivt
Att hantera returer för e-handlare kan vara både tidskrävande och dyrt, samtidigt som det är avgörande för kundnöjdheten och lojaliteten. Här har vi därför en steg-för-steg guide till hur ni på enklast sätt kan effektivisera er returhantering!
Person som tar anteckningar
Som e-handlare kan begreppet TA, eller TA-system, komma på tal då och då. Har man ingen aning om vad det står för kan man bli aningen förvirrad. Vi har därför samlat all relevant information ni behöver för att veta om det är något för er eller inte!
Kvinna som sitter framför dator
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
Lagerarbetare som plockar varor
Det finns en mängd olika sätt att plocka på och ingen behöver vara bättre än den andra. Vi vet dock av erfarenhet att om man som e-handlare effektiviserar sitt plock, kan man både spara tid och minimera risken för manuella fel. Så, vill ni ha tips på hur ni kan göra där ute på lagret? Läs då vidare!
Person som sitter vid dator med ett betalkort i handen
Det är få som har missat att e-handeln vuxit explosionsartat de senaste åren. En rapport från Nets visade på att 35% av e-handelskonsumenterna handlar på nätet för att det är mer bekvämt. Men vad räknas in i bekväm e-handel?
Lagerarbetare
Det surras en hel del om 3PL ute i branschen just nu, men kanske framförallt hos de företagen som ligger i en tillväxtkurva efter det otroliga e-handelsåret som har gått. Kan man kanske säga att det är det nya svarta bland e-handlare?
Nedladdningsbar väggkalender
Här hittar vi en rykande färsk e-handelskalender för det nya året som ligger precis runt hörnet. Den är fylld av de viktigaste dagarna, statistik och bra fakta inför ännu ett år av e-handel.
Information om hur man mäter kundnöjdhet
Här hittar vi en steg-för-steg guide till hur ni enkelt kan mäta er kundnöjdhet. Det är viktigt att inte bara likställa ett ökat antal nya kunder med en ökad omsättning utan att även se över era befintliga kunders nöjdhet och upplevelse av er som företag.
bild på esecos e-bok
Förra året e-handlade hela 87% av internetanvändarna. Det är helt enkelt en stor marknad att ge sig ut på! Vi har därför samlat grunderna för distanshandel i en praktisk e-bok, som du kostnadsfritt kan ladda ner!
Bild på informativa blad
Till alla er som suckar högt varje gång ni ser över ert lagersaldo - ni är inte ensamma. Kanske framförallt såhär efter årets stora shoppingfest i kombination med julhandeln. Vi har därför samlat ett behändigt white paper som ni kan gå igenom när ni behöver en paus från allt det andra.
Inventering på e-handelslager
Inventering är något alla företag måste göra, minst en gång per år, enligt Lagen om inventering av varulager för inkomstbeskattningen. Det är dels viktigt för att se till så att balansräkningen blir korrekt, dels för att er egen inköpsprognos inom verksamheten ska stämma.
Drönare i luften
Med den otroliga tillväxten som e-handelsbranschen har gjort det senaste året är det inte med förvåning som vi ser alla nya alternativ för distribution och leverans växa fram landet över. Det behövs helt enkelt ett sätt att hantera dessa ökade volymer på ett klimatsmart sätt som samtidigt tillgodoser kundernas behov och krav – och det är där drönare kommer in.
En kvinna sitter på golvet med en dator i knät
Att driva en e-handel innebär att hålla koll på en mängd saker. Bland annat handel, IT och ekonomi men kanske framförallt alla regelverk som är kopplade till försäljning på nätet. I det här inlägget ska vi gå igenom grunderna i E-handelslagen och LOD (Lagen om distansavtal).
En person som sitter vid en dator
E-postmarknadsföring kan helt enkelt vara klurigt, men det är en otrolig chans för ett företag att få sitt budskap direkt in i en potentiell kunds inkorg. Faktum är att hela 41% av e-handlare i Sverige menar att just nyhetsbrev är en av de viktigaste marknadsföringsinsatserna.
En person tejpar ihop en kartong
Vi misstänker att det finns lika många packprocesser som det finns e-handlare och att ni själva har koll på vad som passar just er bäst – men om ni skulle vilja få lite inspiration till hur man faktiskt kan optimera sin packning av ordrar så läs vidare!
Bild på kassa och kortbetalning
De flesta som jobbat inom handel har någon gång stött på termen POS. I och med e-handelns frammarsch har det blivit allt viktigare med omnistöd i POS-systemen. Många av de nyare och modernare versionerna av POS har därför ofta ett stöd för just omniförsäljning; genom att sammanlänka kassan med affärssystemet, kan man sköta både fysisk handel och e-handel på ett bra sätt. Omnihandelns bästa vän, helt enkelt!
komponenter i en grafisk profil för e-handel
Hur ser ert varumärke ut? Med en grafisk profil får ni inte bara en logotyp och ett antal profilfärger, utan ni skapar företagets identitet. Har du en e-handel är det kanske dessutom ännu viktigare att hålla den uppdaterad och aktuell för alla digitala format ni befinner er på.
Presentkort måste väl ändå vara den universella nödpresenten? Och för e-handlare är det en fantastisk produkt - ni får in pengar som är låsta till din e-handel eller butik (eller båda, om du har omnihandel) och kunden får ett presentkort på ett visst belopp. Men för e-handlare kan det ibland vara lite klurigare att lösa presentkort rent logistiskt. Hur går det egentligen till?

NYHETSBREV

Få e-handelsnyheter, tips & artiklar direkt till din inkorg

Genom att registrera din e-post godkänner du hanteringen av dina personuppgifter enligt Esecos integritetspolicy

© Copyright Eseco System AB 2022 |  Fotograf: Sanna Dolck Wall