Den 1 maj 2022 började en ny konsumentköplag att gälla. Den innebär framförallt ett förstärkt konsumentskydd samt tillägg för att även täcka in digitala varor och tjänster. Två månader senare föreslås fler lagändringar att träda i kraft - allt för att modernisera och utveckla det befintliga konsumentskyddet.
Här nedan har vi sammanfattat några av ändringarna. Vill du veta mer rekommenderar vi konsumentverkets sida.
När gäller inte konsumentköplagen?
Konsumentköplagen innebär idag att privatpersoner har tre års reklamationsrätt, det vill säga att de under dessa åren kan kan klaga på en vara och kräva att felet rättas till. Det kan röra sig om en reparation, utbyte av varan till en ny, att kunden häver köpet eller ett prisavdrag som motsvarar felet.
Efter att den nya lagen trädde i kraft har den omvända bevisbördan förlängts till två år, det vill säga tiden då det räknas som ett ursprungligt fel och annars är upp till säljaren att eventuellt bevisa att varan inte redan var felaktig då konsumenten köpte den. Tidigare var den här tiden sex månader. Efter de två åren landar bevisbördan på konsumenten, som då själv måste visa att felet är ursprungligt.
Avvikande:
Om kunden upptäcker ett fel på sin vara eller tjänst inom reklamationstiden är företaget skyldig att ta emot reklamationen. Beroende på varan eller tjänsten kan det finnas olika lösningar på reklamationen:
Vid reparation har företaget två reparationsförsök på sig. Uppstår samma fel en tredje gång har konsumenten rätt att tacka nej till en till reparation. I fall det är så att kunden får en ny vara har denne rätt till tre års reklamation även på den varan, från dagen då kunden fick den nya varan.
Utöver konsumentköplagen kan vi förvänta oss fler lagförändringar som ska innebära en modernisering och anpassning till den digitalisering av konsumtion. Redan 1 juli 2022 förväntas nästa omgång av lagändringar träda i kraft och då gäller det avtalsvillkorslagen, prisinformationslagen, distansavtalslagen och marknadsföringslagen.
Dessa kommer bland annat att innebära:
Krav på att visa hur mycket en vara kostade innan en prissänkning, det vill säga det pris som varan har haft under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Detta för att motverka att företag höjer priser på en vara för att sedan sänka det kort därefter i marknadsföringssyfte (något som varit vanligt bland e-handlare innan exempelvis Black Friday).
Vidareförsäljning av evenemangsbiljetter blir förbjudet, i de fallen då det är en näringsidkare som köpt biljetterna via automatiserade medel.
Vid försäljning på marknadsplatser måste det framgå om säljaren av en vara är en näringsidkare eller inte, samt vilka regler som ska gälla för det köpet.
Möjligheten att utfärda marknadsstörningsavgift samt sanktionerna för överträdelser kommer att utökas. Beloppet föreslås bli mellan 10 000 (som lägsta summa) och 4% av företagets årsomsättning (som högsta summa).
Vill du läsa mer om konsumentköplagen sammanfattat, rekommenderar vi konsumentverkets sida: Till konsumentverkets sida.
Vill du läsa konsumentköplagen i sin helhet så hittar du den här: Till Riksdagens sida.
Vill du läsa mer om de kommande lagändringarna kan du göra det här: Till Regeringens sida.