Därför prioriterar allt fler e-handlare SaaS

2022-08-10

Vi har tidigare skrivit om fördelarna med SaaS. Redan för ett år sedan var SaaS en uppåtgående trend som affärsmodell, framförallt inom e-handelsbranschen. Det är dock inget som har börjat dala än utan efterfrågas i, om möjligt, ännu större utsträckning än tidigare. Men hur har SaaS blivit en så hög prioritering för de svenska e-handlarna?

Vi har samlat de viktigaste fördelarna med just SaaS och varför just du som e-handlare ska leta efter det i ditt nästa systembyte.

Vad är SaaS?

SaaS står för Software as a Service och innebär en mjukvara som nås via internet. Det innebär att användaren har tillgång till tjänsten var denne än befinner sig, direkt i sin webbläsare i dator, mobil eller surfplatta. Google Mail, Hubspot och Dropbox är några exempel på SaaS-lösningar.

Varför är SaaS så bra för e-handlare?

SaaS är sannerligen ett tydligt steg framåt inom såväl digitaliseringen som moderniseringen av teknik, IT och internet. Framförallt för e-handlare kan man se hur SaaS-lösningar efterfrågas i allt större utsträckning. En SaaS-lösning ger nämligen e-handlaren stor frihet och flexibilitet vad gäller utveckling, underhåll och uppdateringar. Några andra fördelar med att kombinera e-handel med SaaS är:

Kostnadseffektivt
För e-handlare är SaaS ofta mer kostnadseffektivt än att bygga ett traditionellt system. Bland annat avlastas eller behövs mindre resurser på en IT-avdelning för att hantera systemet, då SaaS-leverantören tillgodoser alla behov av underhåll och uppdateringar.

Byggt på Best Practice
En SaaS-plattform är ofta byggd på vad som anses vara best practice enligt leverantören. Har ni exempelvis en e-handelsplattform som molntjänst, vet leverantören vad som fungerar för liknande e-handlare och har byggt plattformen baserat på det. Det ger därmed e-handlarna möjligheten att ständigt ligga i framkant med den senaste tekniken.

Slipp växtvärk
Många e-handlare kan nog känna igen sig i att vara fast i ett system som är svårt att anpassa eller rent utav hindrar tillväxten av företaget. Med en SaaS-lösning är det många funktioner och tillägg som kan göras tillgängliga redan samma dag. Vill ni exempelvis lägga till en användare, öka lagringsutrymmet eller integrera en annan programvara till er SaaS-plattform löser leverantören det åt dig – ofta betydligt snabbare än om ni hade behövt göra allt arbete internt.

Utvecklingen framåt för SaaS inom e-handeln

När man läser om SaaS kan man lätt tänka att det är svårt att utveckla vidare. Sanningen är dock att många tjänster utger sig för att vara SaaS idag, men inte är så kallad true SaaS eller true cloud.

Trots att definitionen på SaaS kan vara så enkel som “en molntjänst”, är det viktigt att särskilja på just bara en molntjänst och vad som kallas true SaaS. En så kallad äkta molntjänst innebär nämligen att hela IT-infrastrukturen och tjänsten är byggd från grunden för att vara optimerad för att fungera i molnet. Det innefattar även att leverantören är den som ansvarar för lagringen, underhållet och hanteringen av mjukvaran. En sådan här äkta molntjänst ger helt enkelt oerhörd frihet både för leverantören och kunden, då det är framtaget i en helt digital miljö som gynnar flexibilitet och anpassning. För en e-handlare kan det här vara A och O då det är en ständigt rörlig bransch där den som ligger i framkant rent tekniskt och anpassar sig till kundernas önskemål och behov oftast vinner stort.

Utvecklingen framåt för SaaS tror vi därför kommer hamna på att fler leverantörer gör sina tjänster molnbaserade, samt att fler bygger SaaS från grunden, så kallad true SaaS.

Vill du veta mer om våra Saas-lösningar?

Alla våra system är SaaS-lösningar. Det betyder att vi tar hand om driften; allt från planerade underhåll till när det är dags att uppgradera eller skala upp. Det betyder att du enbart har en partner att kontakta om du har frågor avseende ditt affärssystem.
Kundnöjdhet avgörs oftare av företagets bemötande och relation till kunden, snarare än hur nöjd kunden faktiskt är med själva produkten. Det innebär att kundservicen är A och O för en framgångsrik verksamhet – och det är aldrig för sent att förbättra!
social shopping för e-handel
Det nya sättet att shoppa på, Social Shopping, innebär dock att kunden kan handla från er direkt i sitt eget flöde på sociala medier.
sälj på abonnemang
Genom att sälja på abonnemang får ni som företag en tydlig linje att gå på vad gäller lagersaldon, planering av inköp och kanske det härligaste för er – en förutsägbar intäkt!
Kanske har ni vuxit ur ert gamla system, saknar funktioner eller kopplingar eller känner att systemet hämmar er från att växa. Vi har samlat 6 frågor som ni med fördel kan använda som mall för att kartlägga era krav, behov och önskemål på ett nytt affärssystem!
Dropshipping
Vi har sedan länge haft funktioner, i vårt affärssystem Nemo, som stödjer dropshipping. Det är dock fortfarande en vanligt förekommande fråga hur det faktiskt går till när man startar en webshop utan ett eget lager. Vi har därför sammanställt de viktigaste punkterna att hålla koll på.
Kvinna sitter vid datorskärm
C2C - eller customer to customer - är en kombination av ett hållbarhetsinitiativ och ekonomisk win-win! Fortsätt läsa om du vill veta mer om C2C och varför även ni borde hoppa på trenden.
Person som går runt bland lagerhyllor
Vi har tidigare skrivit om hur man effektiviserar och håller koll på produkterna med ett PIM och transporterna med ett TA-system. Men lagret då, tänker kanske du? Jo, då använder man sig av ett WMS!
En e-handelsapplikation på mobilen
Då e-handel via mobilen har ökat allt mer under årens lopp är det inte förvånande att även antalet e-handelsappar ökat. Med en app kan det vara lättare att optimera kundupplevelsen jämfört med att mobilanpassa en traditionell hemsida.
bild på kvinna som sitter vid laptop
Den 1 maj 2022 började en ny konsumentköplag att gälla. Den innebär framförallt ett förstärkt konsumentskydd samt tillägg för att även täcka in digitala varor och tjänster. Två månader senare föreslås fler lagändringar att träda i kraft - allt för att modernisera och utveckla det befintliga konsumentskyddet.
Kvinna som arbetar vid en laptop
Vi skrev för ett tag sedan om att använda sig av RFM för att utvärdera era kunders lojalitet och köpbeteende. Genom att identifiera de olika kundsegmenten får ni en övergripande bild över hur ni ligger till med lojala och återkommande kunder - men hur går ni sedan vidare?
Vikten av kundernas lojalitet är något som är svårt att understryka tillräckligt när det kommer till e-handel. Med lojala kunder får ni inte bara en ökad inkomst utan bygger även ett starkare varumärke.
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
E-bok från Eseco
Tid är pengar, brukar man säga. Oavsett finanserna är tid en oerhört dyrbar faktor för många företagare i allmänhet - och för e-handlare i synnerhet. Här har vi därför en e-bok med tidssparande tips till dig som vill effektivisera din verksamhet.
Välj rätt Product Information Management
PIM står för Product Information Management och innebär ett system som styr över all produktinformation. Allt från produktbeskrivningar och bilder till attribut och tekniska specifikationer.
hantera returerna korrekt och effektivt
Att hantera returer för e-handlare kan vara både tidskrävande och dyrt, samtidigt som det är avgörande för kundnöjdheten och lojaliteten. Här har vi därför en steg-för-steg guide till hur ni på enklast sätt kan effektivisera er returhantering!
Person som tar anteckningar
Som e-handlare kan begreppet TA, eller TA-system, komma på tal då och då. Har man ingen aning om vad det står för kan man bli aningen förvirrad. Vi har därför samlat all relevant information ni behöver för att veta om det är något för er eller inte!
Kvinna som sitter framför dator
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
Lagerarbetare som plockar varor
Det finns en mängd olika sätt att plocka på och ingen behöver vara bättre än den andra. Vi vet dock av erfarenhet att om man som e-handlare effektiviserar sitt plock, kan man både spara tid och minimera risken för manuella fel. Så, vill ni ha tips på hur ni kan göra där ute på lagret? Läs då vidare!
Person som sitter vid dator med ett betalkort i handen
Det är få som har missat att e-handeln vuxit explosionsartat de senaste åren. En rapport från Nets visade på att 35% av e-handelskonsumenterna handlar på nätet för att det är mer bekvämt. Men vad räknas in i bekväm e-handel?
Lagerarbetare
Det surras en hel del om 3PL ute i branschen just nu, men kanske framförallt hos de företagen som ligger i en tillväxtkurva efter det otroliga e-handelsåret som har gått. Kan man kanske säga att det är det nya svarta bland e-handlare?
Nedladdningsbar väggkalender
Här hittar vi en rykande färsk e-handelskalender för det nya året som ligger precis runt hörnet. Den är fylld av de viktigaste dagarna, statistik och bra fakta inför ännu ett år av e-handel.
Information om hur man mäter kundnöjdhet
Här hittar vi en steg-för-steg guide till hur ni enkelt kan mäta er kundnöjdhet. Det är viktigt att inte bara likställa ett ökat antal nya kunder med en ökad omsättning utan att även se över era befintliga kunders nöjdhet och upplevelse av er som företag.
bild på esecos e-bok
Förra året e-handlade hela 87% av internetanvändarna. Det är helt enkelt en stor marknad att ge sig ut på! Vi har därför samlat grunderna för distanshandel i en praktisk e-bok, som du kostnadsfritt kan ladda ner!

NYHETSBREV

Få e-handelsnyheter, tips & artiklar direkt till din inkorg

Genom att registrera din e-post godkänner du hanteringen av dina personuppgifter enligt Esecos integritetspolicy

© Copyright Eseco System AB 2022 |  Fotograf: Sanna Dolck Wall