fbpx
esecos logga

Gästblogg: Så kan ni utnyttja Internet of Logistics

Gästblogg: Så kan ni utnyttja Internet of Logistics

Gästbloggare Sara Ali från LogTrade Technology AB

Sara började sin karriär med att leverera e-handelslösningar till företag i Norden och har senast varit VD på eValent Group. Idag är Sara COO & Director of Innovation på LogTrade Technology AB. Efter att ha hjälpt företag bygga en digital handel antog hon sig ansvaret att se till att företag kan leverera paketen på ett hållbart sätt. I sin nuvarande roll arbetar Sara mycket med disruptiv teknologi och har därför full koll på det här med Internet of Logistics. Utöver det hjälper hon företag med organisations- och ledarskapsutveckling.

Nya konsumtionsmönster bidrar till förändring i logistiksbranschen

Går det att skapa en logistiklösning som ger snabba leveranser, är kostnadseffektiv och miljövänlig på samma gång? Det låter nästan för bra för att vara sant, men med nya konsumtionsmönster och e-handelns fortsatt starka tillväxt står logistikbranschen just nu inför stora förändringar. I det här blogginlägget berättar Sara Ali om morgondagens logistiklösningar och Internet of Logistics. En standard som skapar nya förutsättningar för hur paket skickas från leverantör till e-handlare och vidare till slutkonsument.

Bild på internet of logistics

Hållbarhet högst upp på agendan

En fråga många ställer sig inom logistikbranschen är hur vi ska få hållbarhet i logistiken med mängden paket som fraktas idag och med den ökning vi förväntas se i framtiden. Detta i takt med att den digitala handeln ökar och att vi vill ha det vi behöver, när vi behöver det och där vi behöver det.

Utmaningarna är många och berör allt från att det kör halvtomma lastbilar på våra vägar till att varor skickas från stora lagerhallar i ytterkanterna till innerstan där konsumenterna befinner sig. Man kan fråga sig varför har vi inte kommit längre och har bättre lösningar på utmaningarna som finns idag och som kommer växa framöver?

Svaret på frågan bottnar i att vi har byggt slutna ekosystem där man inte delar på resurserna som existerar för att uppnå hållbarhet i logistikkedjan. Logistiken idag lider av en fragmenterad situation där konkurrens är viktigare än samverkan. Och det är enbart när vi samverkar som vi tillsammans kan skapa magi och en hållbar framtid.

Internet of Logistics är framtidens logistiklösning

Därför har LogTrade Technology AB tillsammans med Ericsson lanserat Internet of Logistics, en global öppen standard som möjliggör för att alla med resurser, vare sig man har transportkapacitet eller är en platsägare, kan jacka sig in i standarden och dela med sig av sin kapacitet. Detta genom att det nu är paketet/produkten som styr och publicerar information om sig själv och vad den behöver för att möta människans behov.

Börjar vi även bryta ner de stora lagerhallarna i mindre logistikhubbar kan vi förflytta produkterna i förebyggande syfte så att de finns nära konsumenten när väl behovet uppstår. Detta innebär också att vem som helst kan vara en transportkapacitet eller en plats där paketet möter människan. På så sätt blir konsumenten inte begränsad till förvalda serviceombud utan kan hämta sina paket på till exempel cafét som man ändå har planerat att besöka i helgen.

Genom Internet of Logistics kan samverkan ske på en neutral plattform. Tänk om vi kan dela på information om resurserna för att utnyttja full kapacitet istället för att hela tiden ösa på ny kapacitet. Då slipper vi ännu fler lastbilar på våra vägar och behöver inte bygga fler tråkiga lagerhallar längs med våra motorvägar. Visst är det fantastiskt!

Läs gärna mer om Internet of Logistics här!

Vill du veta mer?

Vårt fokus ligger på att skapa smarta system som sparar tid och pengar för användaren, genom att eliminera dubbelt arbete och ineffektiv hantering.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Effektiva Strategier för Merförsäljning på din Webshop

Effektiva Strategier för Merförsäljning på din Webshop

Med merförsäljning kan du både öka det genomsnittliga ordervärdet och förbättra kundupplevelsen. Här samlar vi några beprövade strategier!
Omnikanal vs Multikanal: Skapa en Sömlös Kundupplevelse i E-handeln

Omnikanal vs Multikanal: Skapa en Sömlös Kundupplevelse i E-handeln

Som e-handlare är det viktigt att förstå skillnaden mellan omnikanal- och multikanalstrategi och hur man använder dessa för att skapa…
Hur du Minskar Returgraden på din Webshop

Hur du Minskar Returgraden på din Webshop

Förståelsen och hanteringen av dina returer är avgörande för att säkerställa en effektiv och lönsam webshop. Såhär kan du säkerställa…
Ny digital returvy i Nemo – automatisera returprocessen

Ny digital returvy i Nemo – automatisera returprocessen

Med en digital retur kommer kunden kunna välja returorsak, ladda upp bild vid behov och välja hur de ska skicka…

Vi vet hur e-handel ska fungera när den fungerar som bäst, helt enkelt.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Lösningar

Eseco

©Eseco System AB [#this year :%Y]

 Jörgen Kocksgatan 4 • 211 20 Malmö • +46 40 636 20 60 • info@eseco.se

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner