Factoring för e-handel

2021-06-21

För e-handlare är factoring något man tidigt stöter på, oftast genom factoringföretag som erbjuder sig att köpa ert företags fakturor, så att ni kan få ut pengarna direkt. Det låter ju faktiskt väldigt bra! Framförallt inom e-handeln används det flitigt av stora som små företag.

Men vad betyder factoring egentligen?

Jo, factoring innebär att ett finansbolag “köper” ett annat företags fakturor. Ofta görs dessa samarbeten väldigt tydliga i checkouten där betalpartnern framgår som ett betalalternativ med, ibland, flera underalternativ. Principen är att kunden väljer det betalsätt som passar dem bäst och i det fall kunden väljer faktura, via en betalpartner, innebär det att fordran säljs till betalpartnern som då (oftast) tar över ansvaret för att driva in skulden från kunden.

Företaget får betalt för sin leverans inom X (oftast 14) dagar och ska sedan inte behöva fundera mer över kundens fordran. Givetvis är det viktigt att ha goda rutiner för returer och återbetalningar så att ens eget arbete och kommunikation till betalpartnern fungerar så smidigt som möjligt för en själv, men även för kunden!

En liten factoring-ordbok

Det finns några begrepp att hålla koll på när det kommer till factoring:

Fakturabelåning, är när man helt enkelt lånar från factoringföretaget. Det innebär att factoringföretaget ansvarar för fakturahanteringen, men om kunden inte betalar är företaget ersättningsskyldiga.

Fakturaköp med regress, innebär att factoringföretaget köper fakturorna från företaget men har rätt att sälja tillbaka fakturan till företaget i fall kunden inte betalar inom en viss förfallotid. Det innebär att det slutgiltiga ansvaret på att kräva in fakturan landar på företaget själva.

Fakturaköp utan regress, innebär därmed det motsatta: Att factoringföretaget har fullt ansvar för fakturan och kan inte sälja tillbaka eller kräva ersättning från företaget, även om kunden inte betalar. Detta låter självklart kanon för företaget, men det innebär såklart även en högre avgift från factoringföretagets sida då det blir en större risk för dem.

För- och nackdelar med factoring

För e-handlare innebär factoring stora fördelar om man behöver ha snabb tillgång till likvida medel, då pengarna betalas ut ganska omgående från factoringbolaget. Det kan även innebära lägre kostnader och tidsåtgång för det egna företaget i form av fakturahantering och administration.

Tidigare var det ofta företag med låg kredit som sålde vidare sina fakturor. Tiderna har dock förändrats, och idag är det många företag som använder sig av factoringbolag. Att handla på faktura har dessutom gjorts lättare för privatpersoner i och med digitala applikationer där dennes fakturaköp kan samlas och enkelt betalas med bank-ID. Factoringbolag har helt enkelt arbetat upp sig till att vara en vital del i e-handelns ekosystem.

Factoringtjänster är dock inte gratis, vilket är den nackdelen som väger tyngst. Oftast rör det sig om en fast avgift per faktura, eller en viss procent av fakturabeloppet. Det gäller helt enkelt att hålla koll på alternativen och se vad som kan passa just er!

Vill ni vara ert egna factoringsystem?

Om ni själva vill hålla ordning på era kunders fakturor och avbetalningar utan att ta in en tredje part, finns det andra system att vända sig till. Exempelvis med vårt system MoneyMaker kan ni sköta allt i egen regi och därmed behålla vartenda öre själva! Är du intresserad av att läsa mer? Gör det här!

Kundnöjdhet avgörs oftare av företagets bemötande och relation till kunden, snarare än hur nöjd kunden faktiskt är med själva produkten. Det innebär att kundservicen är A och O för en framgångsrik verksamhet – och det är aldrig för sent att förbättra!
social shopping för e-handel
Det nya sättet att shoppa på, Social Shopping, innebär dock att kunden kan handla från er direkt i sitt eget flöde på sociala medier.
sälj på abonnemang
Genom att sälja på abonnemang får ni som företag en tydlig linje att gå på vad gäller lagersaldon, planering av inköp och kanske det härligaste för er – en förutsägbar intäkt!
Kanske har ni vuxit ur ert gamla system, saknar funktioner eller kopplingar eller känner att systemet hämmar er från att växa. Vi har samlat 6 frågor som ni med fördel kan använda som mall för att kartlägga era krav, behov och önskemål på ett nytt affärssystem!
Dropshipping
Vi har sedan länge haft funktioner, i vårt affärssystem Nemo, som stödjer dropshipping. Det är dock fortfarande en vanligt förekommande fråga hur det faktiskt går till när man startar en webshop utan ett eget lager. Vi har därför sammanställt de viktigaste punkterna att hålla koll på.
Kvinna sitter vid datorskärm
C2C - eller customer to customer - är en kombination av ett hållbarhetsinitiativ och ekonomisk win-win! Fortsätt läsa om du vill veta mer om C2C och varför även ni borde hoppa på trenden.
Person som går runt bland lagerhyllor
Vi har tidigare skrivit om hur man effektiviserar och håller koll på produkterna med ett PIM och transporterna med ett TA-system. Men lagret då, tänker kanske du? Jo, då använder man sig av ett WMS!
Person som sitter vid laptop
Vi har tidigare skrivit om fördelarna med SaaS. Redan för ett år sedan var SaaS en uppåtgående trend som affärsmodell, framförallt inom e-handelsbranschen. Det är dock inget som har börjat dala än utan efterfrågas i, om möjligt, ännu större utsträckning än tidigare. Men hur har SaaS blivit en så hög prioritering för de svenska e-handlarna?
En e-handelsapplikation på mobilen
Då e-handel via mobilen har ökat allt mer under årens lopp är det inte förvånande att även antalet e-handelsappar ökat. Med en app kan det vara lättare att optimera kundupplevelsen jämfört med att mobilanpassa en traditionell hemsida.
bild på kvinna som sitter vid laptop
Den 1 maj 2022 började en ny konsumentköplag att gälla. Den innebär framförallt ett förstärkt konsumentskydd samt tillägg för att även täcka in digitala varor och tjänster. Två månader senare föreslås fler lagändringar att träda i kraft - allt för att modernisera och utveckla det befintliga konsumentskyddet.
Kvinna som arbetar vid en laptop
Vi skrev för ett tag sedan om att använda sig av RFM för att utvärdera era kunders lojalitet och köpbeteende. Genom att identifiera de olika kundsegmenten får ni en övergripande bild över hur ni ligger till med lojala och återkommande kunder - men hur går ni sedan vidare?
Vikten av kundernas lojalitet är något som är svårt att understryka tillräckligt när det kommer till e-handel. Med lojala kunder får ni inte bara en ökad inkomst utan bygger även ett starkare varumärke.
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
E-bok från Eseco
Tid är pengar, brukar man säga. Oavsett finanserna är tid en oerhört dyrbar faktor för många företagare i allmänhet - och för e-handlare i synnerhet. Här har vi därför en e-bok med tidssparande tips till dig som vill effektivisera din verksamhet.
Välj rätt Product Information Management
PIM står för Product Information Management och innebär ett system som styr över all produktinformation. Allt från produktbeskrivningar och bilder till attribut och tekniska specifikationer.
hantera returerna korrekt och effektivt
Att hantera returer för e-handlare kan vara både tidskrävande och dyrt, samtidigt som det är avgörande för kundnöjdheten och lojaliteten. Här har vi därför en steg-för-steg guide till hur ni på enklast sätt kan effektivisera er returhantering!
Person som tar anteckningar
Som e-handlare kan begreppet TA, eller TA-system, komma på tal då och då. Har man ingen aning om vad det står för kan man bli aningen förvirrad. Vi har därför samlat all relevant information ni behöver för att veta om det är något för er eller inte!
Kvinna som sitter framför dator
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
Lagerarbetare som plockar varor
Det finns en mängd olika sätt att plocka på och ingen behöver vara bättre än den andra. Vi vet dock av erfarenhet att om man som e-handlare effektiviserar sitt plock, kan man både spara tid och minimera risken för manuella fel. Så, vill ni ha tips på hur ni kan göra där ute på lagret? Läs då vidare!
Person som sitter vid dator med ett betalkort i handen
Det är få som har missat att e-handeln vuxit explosionsartat de senaste åren. En rapport från Nets visade på att 35% av e-handelskonsumenterna handlar på nätet för att det är mer bekvämt. Men vad räknas in i bekväm e-handel?
Lagerarbetare
Det surras en hel del om 3PL ute i branschen just nu, men kanske framförallt hos de företagen som ligger i en tillväxtkurva efter det otroliga e-handelsåret som har gått. Kan man kanske säga att det är det nya svarta bland e-handlare?
Nedladdningsbar väggkalender
Här hittar vi en rykande färsk e-handelskalender för det nya året som ligger precis runt hörnet. Den är fylld av de viktigaste dagarna, statistik och bra fakta inför ännu ett år av e-handel.
Information om hur man mäter kundnöjdhet
Här hittar vi en steg-för-steg guide till hur ni enkelt kan mäta er kundnöjdhet. Det är viktigt att inte bara likställa ett ökat antal nya kunder med en ökad omsättning utan att även se över era befintliga kunders nöjdhet och upplevelse av er som företag.
bild på esecos e-bok
Förra året e-handlade hela 87% av internetanvändarna. Det är helt enkelt en stor marknad att ge sig ut på! Vi har därför samlat grunderna för distanshandel i en praktisk e-bok, som du kostnadsfritt kan ladda ner!

NYHETSBREV

Få e-handelsnyheter, tips & artiklar direkt till din inkorg

Genom att registrera din e-post godkänner du hanteringen av dina personuppgifter enligt Esecos integritetspolicy

© Copyright Eseco System AB 2022 |  Fotograf: Sanna Dolck Wall