Factoringföretag populära bland e-handlare
För e-handlare är factoring något man tidigt stöter på, oftast genom factoringföretag som erbjuder sig att köpa ert företags fakturor, så att ni kan få ut pengarna direkt. Det låter ju faktiskt väldigt bra! Framförallt inom e-handeln används det flitigt av stora som små företag.
Men vad betyder factoring egentligen?
Jo, factoring innebär att ett finansbolag “köper” ett annat företags fakturor. Ofta görs dessa samarbeten väldigt tydliga i checkouten där betalpartnern framgår som ett betalalternativ med, ibland, flera underalternativ. Principen är att kunden väljer det betalsätt som passar dem bäst och i det fall kunden väljer faktura, via en betalpartner, innebär det att fordran säljs till betalpartnern som då (oftast) tar över ansvaret för att driva in skulden från kunden.
Företaget får betalt för sin leverans inom X (oftast 14) dagar och ska sedan inte behöva fundera mer över kundens fordran. Givetvis är det viktigt att ha goda rutiner för returer och återbetalningar så att ens eget arbete och kommunikation till betalpartnern fungerar så smidigt som möjligt för en själv, men även för kunden!

En liten factoring-ordbok
Det finns några begrepp att hålla koll på när det kommer till factoring:
- Fakturabelåning, är när man helt enkelt lånar från factoringföretaget. Det innebär att factoringföretaget ansvarar för fakturahanteringen, men om kunden inte betalar är företaget ersättningsskyldiga.
- Fakturaköp med regress, innebär att factoringföretaget köper fakturorna från företaget men har rätt att sälja tillbaka fakturan till företaget i fall kunden inte betalar inom en viss förfallotid. Det innebär att det slutgiltiga ansvaret på att kräva in fakturan landar på företaget själva.
- Fakturaköp utan regress, innebär därmed det motsatta: Att factoringföretaget har fullt ansvar för fakturan och kan inte sälja tillbaka eller kräva ersättning från företaget, även om kunden inte betalar. Detta låter självklart kanon för företaget, men det innebär såklart även en högre avgift från factoringföretagets sida då det blir en större risk för dem.
För- och nackdelar med factoring
För e-handlare innebär factoring stora fördelar om man behöver ha snabb tillgång till likvida medel, då pengarna betalas ut ganska omgående från factoringbolaget. Det kan även innebära lägre kostnader och tidsåtgång för det egna företaget i form av fakturahantering och administration.
Tidigare var det ofta företag med låg kredit som sålde vidare sina fakturor. Tiderna har dock förändrats, och idag är det många företag som använder sig av factoringbolag. Att handla på faktura har dessutom gjorts lättare för privatpersoner i och med digitala applikationer där dennes fakturaköp kan samlas och enkelt betalas med bank-ID. Factoringbolag har helt enkelt arbetat upp sig till att vara en vital del i e-handelns ekosystem.
Factoringtjänster är dock inte gratis, vilket är den nackdelen som väger tyngst. Oftast rör det sig om en fast avgift per faktura, eller en viss procent av fakturabeloppet. Det gäller helt enkelt att hålla koll på alternativen och se vad som kan passa just er!


Vill ni vara ert egna factoringsystem?
Om ni själva vill hålla ordning på era kunders fakturor och avbetalningar utan att ta in en tredje part, finns det andra system att vända sig till. Vårt system MoneyMaker kan ni sköta allt i egen regi och därmed behålla vartenda öre själva!