Drönare som framtidens leverantörer?

2021-11-04

Med den otroliga tillväxten som e-handelsbranschen har gjort det senaste året är det inte med förvåning som vi ser alla nya alternativ för distribution och leverans växa fram landet över. Det behövs helt enkelt ett sätt att hantera dessa ökade volymer på ett klimatsmart sätt som samtidigt tillgodoser kundernas behov och krav – och det är där drönare kommer in.

Kunderna ställer högre krav på snabba leveranser

Att kunna tillgodose varje individuell kunds behov och önskemål vad gäller just leverans har kommit att bli en konkurrenskraftig faktor för alla e-handlare. Ser vi till Postnords senaste E-barometer verkar en av de viktigaste faktorerna för kunderna vara just snabbare leveranser – något drönare bör kunna tillfredsställa inom en snar framtid. Det som framförallt varit aktuellt är att sätta drönarna som en lösning på “the last mile problem”, vilket innebär den där sista sträckan fram till slutkunden. På så sätt hade många paket kunnat samåka till en utlämningsplats, för att sedan ännu snabbare kunna ta sig den sista biten med drönare, något som både miljön, kunderna och distributörerna hade tjänat på.

Ser vi till mer statistik, visar Nets rapport “Svensk E-handel 2020” att 13% av e-handelskonsumenter hade velat ha drönar- eller robotleveranser. Det visar på att intresset och kunskapen även finns hos många privatpersoner!

Ökad tillgänglighet utanför städerna

Att drönare är smidigare än bilar och näst intill kan ta sig fågelvägen till sin destination är definitivt en stor USP för drönarna. Det är därför kanske framförallt på svåråtkomliga platser som drönarleveranser kommer vara mest efterlängtade, dit budbilar inte kan ta sig.

I stadskärnorna har vi redan ett brett spektra av leveransmöjligheter med allt från expressbud inom 30 minuter till paketskåp i vart och vartannat hörn. Istället lär det vara ute på landsbygden, i skärgården eller andra mer avlägsna hushåll som kommer uppskatta drönarna mest.

Regelverket för drönare

I Sverige idag kan företag ansöka om tillstånd för att bedriva verksamhet med drönare hos Transporstyrelsen. Där finns tre kategorier att ansöka tillstånd för: öppen, certifierad eller specifik. Vilken kategori verksamheten ska ansöka om påverkas av olika faktorer, bland annat maxkapacitet, mått, om drönaren är inom synhåll för fjärrpiloten eller inte och inom vilket område drönaren ska flyga. Vill du veta mer om de olika kategorierna kan du läsa vidare på transportstyrelsens hemsida.

Framtidens leveranssätt?

Vid det här laget har de flesta av oss hunnit vänja oss vid allt från smarta klockor till VR-glasögon – men drönarleveranser känns fortfarande väldigt futuristiskt!

Bara på de senaste åren har det hänt en hel del. Går vi exempelvis tillbaka till december 2018 och “drönarincidenten” på flygplatsen Gatwick i London visar det tydligt på att drönare kan skapa otroliga missöden då flygplatsen tvingades stänga ner och 140.000 passagerare blev påverkade. Drygt två år senare, i januari 2021, klubbade EU genom ett nytt regelverk för drönare med syftet att få ett så enhetligt regelverk som möjligt bland medlemsländerna. Sammanfattningsvis är drönare i en stor utvecklingsfas, där mycket händer och möjligheterna är många.

I dagsläget är majoriteten av de existerande drönarna designade för att bara kunna köra ett paket åt gången. Vi misstänker att drönarnas stora genomslag kommer ske när de kan ta sig an en större skala och på så sätt bli mer lönsamt. Vi kan helt enkelt dra slutsatsen att det är några steg kvar innan det kan slå som en logistiklösning landet över – men att vi är på god väg!

Vikten av kundernas lojalitet är något som är svårt att understryka tillräckligt när det kommer till e-handel. Med lojala kunder får ni inte bara en ökad inkomst utan bygger även ett starkare varumärke.
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
E-bok från Eseco
Tid är pengar, brukar man säga. Oavsett finanserna är tid en oerhört dyrbar faktor för många företagare i allmänhet - och för e-handlare i synnerhet. Här har vi därför en e-bok med tidssparande tips till dig som vill effektivisera din verksamhet.
Välj rätt Product Information Management
PIM står för Product Information Management och innebär ett system som styr över all produktinformation. Allt från produktbeskrivningar och bilder till attribut och tekniska specifikationer.
hantera returerna korrekt och effektivt
Att hantera returer för e-handlare kan vara både tidskrävande och dyrt, samtidigt som det är avgörande för kundnöjdheten och lojaliteten. Här har vi därför en steg-för-steg guide till hur ni på enklast sätt kan effektivisera er returhantering!
Person som tar anteckningar
Som e-handlare kan begreppet TA, eller TA-system, komma på tal då och då. Har man ingen aning om vad det står för kan man bli aningen förvirrad. Vi har därför samlat all relevant information ni behöver för att veta om det är något för er eller inte!
Kvinna som sitter framför dator
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
Lagerarbetare som plockar varor
Det finns en mängd olika sätt att plocka på och ingen behöver vara bättre än den andra. Vi vet dock av erfarenhet att om man som e-handlare effektiviserar sitt plock, kan man både spara tid och minimera risken för manuella fel. Så, vill ni ha tips på hur ni kan göra där ute på lagret? Läs då vidare!
Person som sitter vid dator med ett betalkort i handen
Det är få som har missat att e-handeln vuxit explosionsartat de senaste åren. En rapport från Nets visade på att 35% av e-handelskonsumenterna handlar på nätet för att det är mer bekvämt. Men vad räknas in i bekväm e-handel?
Lagerarbetare
Det surras en hel del om 3PL ute i branschen just nu, men kanske framförallt hos de företagen som ligger i en tillväxtkurva efter det otroliga e-handelsåret som har gått. Kan man kanske säga att det är det nya svarta bland e-handlare?
Nedladdningsbar väggkalender
Här hittar vi en rykande färsk e-handelskalender för det nya året som ligger precis runt hörnet. Den är fylld av de viktigaste dagarna, statistik och bra fakta inför ännu ett år av e-handel.
Information om hur man mäter kundnöjdhet
Här hittar vi en steg-för-steg guide till hur ni enkelt kan mäta er kundnöjdhet. Det är viktigt att inte bara likställa ett ökat antal nya kunder med en ökad omsättning utan att även se över era befintliga kunders nöjdhet och upplevelse av er som företag.
bild på esecos e-bok
Förra året e-handlade hela 87% av internetanvändarna. Det är helt enkelt en stor marknad att ge sig ut på! Vi har därför samlat grunderna för distanshandel i en praktisk e-bok, som du kostnadsfritt kan ladda ner!
Bild på informativa blad
Till alla er som suckar högt varje gång ni ser över ert lagersaldo - ni är inte ensamma. Kanske framförallt såhär efter årets stora shoppingfest i kombination med julhandeln. Vi har därför samlat ett behändigt white paper som ni kan gå igenom när ni behöver en paus från allt det andra.
Inventering på e-handelslager
Inventering är något alla företag måste göra, minst en gång per år, enligt Lagen om inventering av varulager för inkomstbeskattningen. Det är dels viktigt för att se till så att balansräkningen blir korrekt, dels för att er egen inköpsprognos inom verksamheten ska stämma.
En kvinna sitter på golvet med en dator i knät
Att driva en e-handel innebär att hålla koll på en mängd saker. Bland annat handel, IT och ekonomi men kanske framförallt alla regelverk som är kopplade till försäljning på nätet. I det här inlägget ska vi gå igenom grunderna i E-handelslagen och LOD (Lagen om distansavtal).
En person som sitter vid en dator
E-postmarknadsföring kan helt enkelt vara klurigt, men det är en otrolig chans för ett företag att få sitt budskap direkt in i en potentiell kunds inkorg. Faktum är att hela 41% av e-handlare i Sverige menar att just nyhetsbrev är en av de viktigaste marknadsföringsinsatserna.
En person tejpar ihop en kartong
Vi misstänker att det finns lika många packprocesser som det finns e-handlare och att ni själva har koll på vad som passar just er bäst – men om ni skulle vilja få lite inspiration till hur man faktiskt kan optimera sin packning av ordrar så läs vidare!
Bild på kassa och kortbetalning
De flesta som jobbat inom handel har någon gång stött på termen POS. I och med e-handelns frammarsch har det blivit allt viktigare med omnistöd i POS-systemen. Många av de nyare och modernare versionerna av POS har därför ofta ett stöd för just omniförsäljning; genom att sammanlänka kassan med affärssystemet, kan man sköta både fysisk handel och e-handel på ett bra sätt. Omnihandelns bästa vän, helt enkelt!
komponenter i en grafisk profil för e-handel
Hur ser ert varumärke ut? Med en grafisk profil får ni inte bara en logotyp och ett antal profilfärger, utan ni skapar företagets identitet. Har du en e-handel är det kanske dessutom ännu viktigare att hålla den uppdaterad och aktuell för alla digitala format ni befinner er på.
Presentkort måste väl ändå vara den universella nödpresenten? Och för e-handlare är det en fantastisk produkt - ni får in pengar som är låsta till din e-handel eller butik (eller båda, om du har omnihandel) och kunden får ett presentkort på ett visst belopp. Men för e-handlare kan det ibland vara lite klurigare att lösa presentkort rent logistiskt. Hur går det egentligen till?
Dropshipping har länge varit ordet på allas läppar. Vi stötte på det redan för 10 år sedan när vi hjälpte en kund att sätta upp sitt dropshippingflöde. Men mycket har hänt sedan dess, både teknikmässigt men även inom e-handelsbranschen.
Tangentbord på en laptop
För e-handlare är factoring något man tidigt stöter på, oftast genom factoringföretag som erbjuder sig att köpa ert företags fakturor, så att ni kan få ut pengarna direkt. Det låter ju faktiskt väldigt bra! Framförallt inom e-handeln används det flitigt av stora som små företag.

NYHETSBREV

Få e-handelsnyheter, tips & artiklar direkt till din inkorg

Genom att registrera din e-post godkänner du hanteringen av dina personuppgifter enligt Esecos integritetspolicy

© Copyright Eseco System AB 2022 |  Fotograf: Sanna Dolck Wall