Februari är kanske mest känd för att vara en kort månad som går i sportlovets tecken. Men de senaste åren har februari fått öknamnet “vabruari” eftersom det vabbas en hel del. I februari 2019 betalade försäkringskassan ut hela 100 000 fler vab-dagar än samma period året innan.
Vi funderade genast på vad det innebär; vilka branscher har ett uppsving när svenskarna ligger hemma i influensa? Som sjuk eller vabbandes är man ju trots allt bara ute efter en sak - att bli frisk. Och vem kan hjälpa oss med det om inte vården? Är det någon som borde ha fullt upp i vabruari så borde det ju därför vara de olika vårdtjänsterna!
Vi tog kontakt med Hampus Persson, CTO på Docly - företaget som bygger den tekniska plattformen bakom den digitala vården.
Hampus, berätta om Docly!
Enkelt förklarat innebär tjänsten att patienten laddar ner appen, anger sin personinformation och får besvara ett formulär med frågor för att komma i kontakt med rätt vårdgivare och såldes få rätt omhändertagande. Appen bygger på chat och videosamtal mellan patient och behandlare. Beroende på patientens ärende så anpassas behandlaren, som kan vara läkare, sjuksköterska, barnmorska, psykolog eller annan specialist. Rent fysiskt kan läkaren alltså befinna sig var som helst, då hjälpen sker helt digitalt.
Plattformen är bemannad dygnet runt, vilket gör att behandlare runt om i Sverige alltid finns tillgängliga för patienterna. I plattformen finns sedan stöd för att skriva ut recept och remisser vid behov. Genom Doclys kunder ges patienten tillgång till provtagning och remisser till vårdcentraler runt om i landet, allt för att kunna ge patienten så bra behandling som möjligt.
Hur är det nu, ser ni en högre användning av digital vård under februari?
Det komiska är att vi internt säger att februari är en “aktivare månad”, men nu när vi kollar på statistiken så är det faktiskt inte så. Februari ligger i nivå med de andra vintermånaderna.
Hur ser vintermånaderna ut då?
Överlag är det högre användning av plattformen från december till och med mars. Men det är ju då influensan brukar slå till, så det har ju sin förklaring.
Finns det några typer av ärenden som sticker ut?
Det är aningen fler barnärenden, jämfört med vuxenärenden, under februari.
Varför tror du att det märks så lite på er statistik, när februari har fått ett sådant öknamn som vabruari?
Jo, men det beror säkert på att man inte söker för enklare sjukdomar som förkylning och influensa. Ofta söker man vård om man känner att det är allvarligare symtom eller man har gått länge med symptom.
Med andra ord, man tvingas vabba för förkylningar och influensor men kanske inte behöver söka läkarexpertis?
Ja, men precis!
Kan man se några speciella dagar då statistiken drar iväg? Finns det alltså dagar då man är mer benägen att söka vård än annars?
Ja, faktiskt. Historiskt sett är söndagskvällar och måndagsmorgnar lite överrepresenterade i statistiken.
Hampus svar tyder alltså på att det statistiskt inte finns någon ökning för vårdtjänsterna, trots ett ökat antal vab-dagar. Vi vågar oss på att hävda att folk antagligen försöker kurera sig själva och barnen hemifrån. Vår slutgiltiga vabruari-dom är alltså att vara redo med förkylningskurer och kanske framförallt barnanpassade sådana.
Något vi gärna hade fått statistik på är dock allt annat som hör vabbande till; hur går det för streamingtjänsterna och värktabletterna?